Monday 23 March 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ FAST FERRIES
Τα δρομολόγια του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π, για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων καθώς και για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των νησιών, εκτελούνται κανονικά εκτός των ακόλουθων δρομολογίων, τα οποία ακυρώνονται:
25/3 & 29/3 τα δρομολόγια προς Ραφήνα και από Ραφήνα.
28/3 το δρομολόγιο από Ραφήνα.
30/3 το δρομολόγιο προς Ραφήνα.

Tuesday 10 March 2020

Wednesday 4 March 2020

Γνωριμία με το νησί της Άνδρου - Ιδανικός Πασχαλινός προορισμός
Η Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μετά τη Νάξο.Είναι το κοντινότερο νησί των Κυκλάδων με πρόσβαση από την Αττική από το λιμάνι της Ραφήνας. Διασυνδέεται καθημερινά με τα γειτονικά νησιά Τήνο και Μύκονο. (Online ακτοπλοϊκά εισιτήρια: www.CycladesTickets.Com)
Η Άνδρος έχει τέσσερα κέντρα: Την πρωτεύουσα Χώρα, το λιμάνι Γαυρίου, το κοσμοπολίτικο Μπατσί και το γραφικό Κόρθι. Ειδικά το τουριστικό Μπατσί, έγινε γνωστό από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» με τον αξέχαστο ηθοποιό Γιάννη Βόγλη. Είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος με έκταση 381 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει 176 χιλιόμετρα ακτογραμμή και απέχει 35 ναυτικά μίλια περίπου από τη Ραφήνα με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς. Το έδαφός της αποτελείται από σειρές βουνών που χωρίζονται από κοίτες ποταμών, φαράγγια και κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα. Είναι ένα ορεινό νησί με πολλές χαράδρες, τρεχούμενα νερά, ιαματικές πηγές και κατάφυτες κοιλάδες. Ψηλότερο βουνό της είναι το όρος Πέταλο (1.003 μέτρα) και λέγεται έτσι επειδή η κορυφή του έχει το σχήμα πέταλου από άλογο. Στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Άνδρου φυσάει περισσότερο και το κλίμα της είναι ήπιο, ξηρό και πολύ υγιεινό.
Τα πολλά τρεχούμενα νερά και το θαυμάσιο κλίμα κάνουν την Άνδρο ένα από τα πιο εύφορα νησιά των Κυκλάδων, και για αυτό άλλωστε ένα από τα παλιά της ονόματα ήταν Υδρούσα. Είναι πλούσια σε οπωροφόρα δέντρα και ελαιώνες. Το περίφημο μεταλλικό νερό της, Σάριζα, παράγεται εδώ. Το νησί έχει περίπου 10.500 κατοίκους. Μόνο μερικοί από αυτούς είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Οι Ανδριώτες στράφηκαν προς τη θάλασσα από τα παλιά χρόνια. Πολλοί Έλληνες εφοπλιστές προέρχονται από την Άνδρο. (Πολέμηδες, Γουλανδρήδες, Εμπειρίκοι, Καϊρηδες κ.α.)
Ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των ντόπιων και τα τελευταία χρόνια, μεγάλες τουριστικές μονάδες έχουν κατασκευαστεί στο νησί, χωρίς όμως να έχουν αλλοιώσει την αρχοντική του ομορφιά. Οι Ανδριώτες είναι ανεξάρτητοι άνθρωποι που αγαπούν την ποιότητα της ζωής και υποδέχονται τους επισκέπτες στο νησί τους, διατηρώντας παράλληλα το τοπικό χρώμα και τις παραδόσεις τους ζωντανές .
Η Άνδρος είναι ένα τυπικό κυκλαδίτικο νησί με καμάρες, στενά δρομάκια, ανηφορικούς δρόμους, και κάτασπρα σπίτια, με τα νεοκλασικά αρχοντικά των εφοπλιστών να συμβάλουν στην έντονη προσωπικότητα της Χώρας. Από την αρχαιότητα ο πολιτισμός έχει άνθιση στην Άνδρο. Οι ντόπιοι έχουν λάβει μεγάλη προσοχή για την πολιτιστική κληρονομιά τους. Έχτισαν πολλά μουσεία με αντικείμενα τέχνης και παλιές ναυτικές συλλογές και υπάρχουν επίσης πολλές τοπικές πολιτιστικές οργανώσεις. Οι σύλλογοι του νησιού διοργανώνουν φεστιβάλ με τοπικούς χορούς, συναντήσεις με ναυτικά θέματα, θεατρικές παραστάσεις και ποιητικές βραδιές όλο το χρόνο. Οι κάτοικοι της Άνδρου είναι οι άνθρωποι του πολιτισμού, γνωρίζουν την αξία των παραδόσεων και διατηρούν τα ήθη και έθιμα τους σε κάθε πτυχή της ζωής τους.